La cohesió social i l'habitatge al PDU, a debat

Quart debat del PDU metropolità obert als col·legis professionals i centres de recerca

La cohesió social a debat
Tema:
Metròpolis, Urbanisme
Tipus:
Jornades
Públic:
especialitzat
Quan:

On:
COLPIS (Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya), Roger de Llúria, 155-157, 08037, Barcelona  (Veure)
Promotors:

Descripció

La població metropolitana, composta per més de 3,2 milions de persones, ha sofert en els últims anys canvis estructurals importants, caracteritzats per un procés notable d'envelliment, un augment important de la població nouvinguda i variacions pel que fa a l'estructura i al funcionament de les llars.

Tot i els esforços que s'han fet durant els últims 40 anys per garantir un accés més equitatiu als serveis públics, encara existeixen desigualtats socials profundes que es veuen reflectides en processos de segregació urbana, emergència d'habitatge i pobresa.

L'avaluació d'aquestes desigualtats, que afecten els diferents col·lectius per raons diverses, com la capacitat econòmica, la procedència, l'edat o el sexe, ens permet conèixer el grau de cohesió social del territori metropolità, i posar-lo en relació amb la distribució socioresidencial de la població.

Malgrat que els processos que incideixen en la cohesió social són múltiples i transversals, des de la planificació urbanística es pot incidir en la millora de la vida de les persones si es facilita el dret de la població a l'habitatge i a la ciutat: millorar l'espai públic, augmentar el parc d'habitatges assequibles, suprimir les barreres físiques que separen els barris, fomentar l'urbanisme inclusiu amb perspectiva de gènere, garantir la cobertura dels equipaments o augmentar la qualitat urbana i ambiental dels entorns.

Una ciutat pensada per a les persones és una ciutat que garanteix la igualtat de drets en diferents aspectes com la salut, el dret al treball, l'educació o l'habitatge, i que accepta la diversitat i admet diferents maneres de viure i treballar. El PDU es planteja, per tant, amb l'objectiu de posar al centre les persones i les seves necessitats a través d'un pla d'oferta que, a partir del coneixement de la realitat de la ciutat construïda i de les capacitats de creixement del territori, vol donar resposta a les necessitats urbanístiques de la població metropolitana.

Programa

19.00 h Benvinguda a càrrec de Jordi Pacheco, degà del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya
19.05 h "El contingut de l'Avanç del PDU" a càrrec de Josep M. Carreras, director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB
19.20 h "La cohesió social i l'habitatge en el PDU" a càrrec de Mireia Peris, arquitecta, i Sandra Quesada, arquitecta, de l'equip de redacció del PDU
19.50 h Debat sobre la cohesió social, amb la participació del públic i de diversos experts 
20.30 h Cloenda de l'acte a càrrec de Jordi Sánchez, vicepresident de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB

On

  • COLPIS (Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya) Roger de Llúria, 155-157, 08037, Barcelona

Com anar-hi?
Transports al voltant de...