Cloenda del procés de participació de l'Avanç del PDU metropolità

El dia 5 de març es va celebrar la sessió de cloenda a l'Hospitalet de Llobregat,a l'espai que també acull l'exposició "Metròpolis de ciutats". En la sessió es va informar dels primers indicadors i les principals conclusions del procés participatiu. Comunicar els resultats de la participació forma part del mateix procés participatiu i és un exercici de transparència.

Data: 5 de març de 2020
Lloc: Museu de L'Hospitalet, espai L'Harmonia (plaça Josep Bordonau i Balaguer, 6)
Municipi: L'Hospitalet de Llobregat
Comunicació i enregistrament: La Creativa

El procés de participació de l'Avanç del PDU metropolità va finalitzar el passat 30 de gener amb el darrer debat ciutadà a Barcelona, després de cinc mesos. La seva durada ha coincidit amb el període d'exposició púbica del document i ha tingut dues finalitats bàsiques: difondre els principals continguts de l'Avanç, com a instrument de planejament territorial per a les properes dècades, i propiciar el debat i recollir les percepcions i propostes de la ciutadania. 
 • PROGRAMA
  17.30 h  Benvinguda i presentació de la jornada
  • Benvinguda i inauguració de l'exposició "Metròpolis de ciutats", a càrrec de Francesc Josep Belver, 1r. tinent d'alcalde de l'Àrea de Planificació, Projectes Estratègics i Hisenda de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat
  • Intervenció de Jordi Sánchez, vicepresident de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB

  17.40 h  Presentació de les noves publicacions de la col·lecció "Quaderns PDU", a càrrec de Josep M. Carreras, director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB


  17.55 h Presentació de resultats del període d'informació pública de l'Avanç del Pla
  • Valoració global del període d'informació pública i primers resultats dels suggeriments rebuts, a càrrec de Xavier Mariño, cap del Servei de Redacció del Pla Director
  • Resultats preliminars dels debats ciutadans, a càrrec de Teresa Gómez-Fabra i Mireia Peris, arquitectes i membres del Servei de Redacció del Pla Director
  • Resultats de les sessions de treball temàtiques coorganitzades amb el PEMB, a càrrec d'Irene Navarro, coordinadora del Gabinet tècnic del PEMB

  18.20 h Ponència "La participació a escala metropolitana. Reptes i oportunitats", a càrrec de Mariona Tomàs, professora agregada de Ciència Política de la UB

  18.40 h Debat obert. Modera: Consol Prados, en representació de Paisaje Transversal

  19.00 h Cloenda de l'acte
  • Intervenció de Josep M. Carreras, director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB
 • RELAT
  La jornada, amb una vuitantena d'assistents, va començar a les 17.30 amb els parlaments de Francesc Josep Belver, 1r. tinent d'alcalde de l'Àrea de Planificació, Projectes Estratègics i Hisenda de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i de Jordi Sánchez, vicepresident de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB. Seguidament Josep Ma Carreras, director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB va presentar les noves publicacions de la col·lecció "Quaderns PDU".

  Infografia assistència


  Els primers resultats del procés de participació es van presentar en una taula rodona amb els següents continguts: valoració global del període d'informació pública, a càrrec de Xavier Mariño, cap del Servei de Redacció del Pla Director; resultats preliminars dels debats ciutadans, a càrrec de Teresa Gómez-Fabra, arquitecta i membre del Servei de Redacció del PDU; primers resultats dels suggeriments, a càrrec de Mireia Peris, arquitecta i membre del Serveis de Redacció del PDU; resultats de les sessions de treball temàtiques coorganitzades amb el PEMB, a càrrec d'Irene Navarro, coordinadora del Gabinet Tècnic del PEMB. Va ser el moment també de presentar el vídeo resum que recull les principals imatges i dades del procés.

  Mariona Tomàs, professora agregada de Ciència Política de la UB, va fer una ponència sobre "La participació a escala metropolitana, reptes i oportunitats" i a continuació es va donar pas a un debat entre tots els assistents.

  El procés participatiu s'ha organitzat al voltant de tres espais de participació: debats ciutadans, debats als col·legis professionals i tallers temàtics, que s'han fet conjuntament amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i han reunit administracions públiques, sector privat, grups de recerca i associacions.

  En els debats ciutadans han participat 400 persones i al voltant de 100 entitats, que han realitzat més de 1.000 aportacions en cinc temàtiques: infraestructura verda, mobilitat, cohesió social i habitatge, desenvolupament econòmic i social i cicles de matèria i energia. Els espais de debat han recorregut el territori metropolità coincidint amb l'exposició "Metròpolis de ciutats": Sant Feliu de Llobregat (Vall Baixa i Ordal), el Prat de Llobregat (Delta del Llobregat), Cerdanyola del Vallès (Vallès), Badalona (Barcelonès nord i Maresme) i Barcelona ciutat.

  Els col·legis professionals que han participat ho han fet seguint les mateixes temàtiques:Col·legi d'Ambientòlegs (COAMB) sobre la infraestructura verda; cicles de matèria i energia al Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC);  Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) en la temàtica de desenvolupament econòmic i social; cohesió social al Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs (COLPIS); la mobilitat al Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports (CECCP); i el marc regulador i governança al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB).

  Unes 80 persones i 44 entitats han participat en els tallers temàtics amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona en cinc sessions, cadascuna dedicada a una de les cinc temàtiques. 
 • MATERIALS RELACIONATS