L'exposició "METRÒPOLIS DE CIUTATS" aterra a Ca l'Alier de Barcelona

Ca l'Alier "Metròpolis de ciutats"

Una mostra que apropa l'urbanisme metropolità a la ciutadania Estarà oberta al públic fins al 19 de març i després es traslladarà a Viladecans

Aquest dijous s'ha inaugurat l'exposició "Metròpolis de ciutats: repensar l'urbanisme metropolità" a Ca l'Alier de Barcelona. Es tracta d'una mostra interactiva i visual que pretén explicar al públic general de manera didàctica els continguts que han de quedar reflectits en el document de base del Pla director urbanístic metropolità (PDU). Aquests continguts defineixen una nova mirada de l'urbanisme metropolità i són el resultat dels debats i aportacions de més de 400 experts coordinats per l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El tret de sortida d'aquesta mostra l'han donat Janet Sanz, tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresidenta de Planificació Estratègica de l'AMB, i Ramon Torra, gerent de l'AMB. Janet Sanz ha posat en relleu la utilitat de l'exposició perquè pretén canviar l'urbanisme i oferir noves eines per afrontar reptes. "El que passa a Barcelona influeix sobre allò que succeeix al Besòs i a l'Ordal", ha afirmat. També ha posat en valor el Pla director urbanístic (PDU) perquè "és l'urbanisme que tenim i el què vindrà".
Ramon Torra, per la seva banda, ha ressaltat la importància de l'exposició per obrir l'urbanisme des d'un sector molt professional cap a capes més àmplies de la població i així fer arribar el coneixement d'un instrument que servirà per afrontar molts reptes.

Barcelona és el segon municipi d'itinerància d'aquesta mostra, que es va inaugurar el passat dijous 7 de febrer al Citilab de Cornellà de Llobregat. A Ca l'Alier hi serà fins al 19 de març, i s'instal·larà a Viladecans a partir del 27 de març. Es preveu que l'exposició vagi recorrent en els pròxims mesos diferents municipis de l'àrea metropolitana (encara pendents de determinar).


Què hi troba el visitant?

L'exposició s'estructura en tres parts. A la primera, un audiovisual mostra la realitat actual de l'àrea metropolitana de Barcelona i evidencia el canvi de paradigma metropolità, encaminat cap a un nou model de ciutat.
En el bloc central s'hi exposen els reptes urbanístics que es volen assolir des dels diferents àmbits temàtics, com ara el metabolisme urbà, la infraestructura verda, la mobilitat sostenible, les àrees d'innovació i centralitat, les àrees d'activitat econòmica i els teixits residencials. Aquests conceptes tècnics es mostren a partir d'un conjunt de sis cartografies interactives acompanyades de dibuixos explicatius que il·lustren les idees més rellevants.

El visitant també hi pot trobar "el mur de directrius", un panell interactiu amb diferents cubs mòbils que exemplifiquen les directrius urbanístiques plantejades en el procés de redacció del PDU, com ara la millora de la integració de les infraestructures o el reequilibri del teixit residencial a través de polítiques d'habitatge que ajudin a minimitzar les desigualtats socials.

La part final és una galeria d'imatges on s'exposen els projectes metropolitans realitzats en els darrers anys a diferents escales: la metropolitana, la supramunicipal i la local. El conjunt d'aquests projectes estan interrelacionats i són els que acaben conformant la metròpolis de ciutats.

Visites guiades a demanda

Una de les novetats més destacada d'aquesta exposició és que es vol interactuar de manera directa amb el públic interessat. Per això s'ha obert la possibilitat que es puguin concertar visites a demanda amb l'equip tècnic de l'exposició. Per fer-ho, cal enviar un correu electrònic amb la petició a agutierrez@amb.cat o mperezf@amb.cat.

L'exposició a les xarxes socials

A banda de les visites guiades a demanda, es vol impulsar l'ús de les xarxes socials per part dels visitants, amb dos objectius principals: aprofitar aquests canals digitals per potenciar-ne la difusió i la transmissió de coneixement, i fer partícips els visitants del contingut de l'exposició.

Els visitants podran fer publicacions amb les etiquetes #PDUmetropolis i #CalAlier com a particulars d'aquesta segona itinerància, i dues que són més genèriques: #metropolisbarcelona i #AMB.